top of page

GÄ°CLÉE BASKI NEDÄ°R, NERELERDE KULLANILIR?

   Giclée kelimesi “fışkırtmak” veya “püskürtmek” anlamına gelen “le gicleur” adlı bir Fransız deyiminden türemiÅŸtir. 1990’lerde kullandıkları yeni baskı tekniÄŸini tanımlamak için bir yol arayan bir Amerikan ÅŸirketi tarafından giclée olarak deÄŸiÅŸtirildi ve adlandırıldı. Giclée, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda yapılan güzel sanatlar dijital baskıları için bir terimdir ve genellikle yüksek kaliteli baskılara referans olarak kullanılır. Bu terim, 1991 yılında Amerikalı bir matbaacı Jack Duganne tarafından yapıldı ve baskı iÅŸlemi sırasında mürekkebin kağıda nasıl uygulandığını anlatır. Süreç 1990’ların başında “zhee-clay” olarak telaffuz edilerek yaygınlaÅŸtı, ancak günümüzde çoÄŸu yazıcı “g-clay” olarak telaffuz edilmektedir. “Inkjet” kelimesi, güzel sanatlar topluluÄŸunda daha genel bir anlam ifade etmesinden dolayı, daha rafine olarak yapılan baskıların bir açıklaması olarak giclée kelimesi önerilmiÅŸtir. Giclée baskıların bir inkjet yazıcıdan farkı, arÅŸiv kalitesi, mürekkepleri ve kağıt veya tuval kullanarak geliÅŸmiÅŸ inkjet yazıcılar ve “geniÅŸ formatlı yazıcılarda” üretilmesidir. Giclée, arÅŸivleme kalitesi yüksek sonuçlar veren, yüksek kaliteli kağıtlara ve canvas malzemelere, yüksek kaliteli mürekkeplerle, geniÅŸ formatlı yazıcılarla güzel sanatlar için eser üretme konusunda nispeten yeni bir süreçtir. Sanatsal baskıları üretme, orijinalden daha küçük, hatta daha büyük olabilir. Tipik olarak, baskılar, aksi özellikte talep edilmedikçe, kendi orjinal boyutlarında üretilir. ArÅŸiv kağıdı üzerine baskı, arÅŸiv baskısı olarak adlandırılabilir. Giclée baskılar, sayıca fazla miktarda basılacağı zaman yaygın olarak kullanılan dört renkli ofset litografi iÅŸlemine kıyasla daha maliyetli olsa da, daha yüksek bir baskı kalitesi saÄŸlaması açısından farklı bir alan olarak tercih edilmektedir. Bunun yanında inkjet baskıdaki geri dönüÅŸ süresinin daha hızlı olması ve sanatçının renk düzeltmesine imkan tanıması ve kullanılan kağıt türü ile sonuç üzerinde daha fazla kontrole sahip olması açısından bu yeni süreç sanatsal baskılarda çok önem arz etmektedir.

Prints_Pigment_Giclee.jpg

    Dijital giclée baskılar
  genelde beÅŸ temel tür olarak üretilmektedir:

 

  1.  Bilgisayar tarafından oluÅŸturulan görüntüler (orijinalgicléebaskılar);

  2.  Dijital olarak basılan fotoÄŸraflar;

  3.  Bilgisayarlara taranan görüntüleringicléebaskıları;

  4.  Dijital fotoÄŸraf veya taranmış görüntü daha sonra bilgisayar tarafından manipüle edilir, geliÅŸtirilir, yeniden düzenlenir veya deÄŸiÅŸtirilir (örneÄŸin Photoshop gibi programlar kullanılarak).

  5. Giclée veya baskılarının daha sonra geliÅŸtirilerek, yeniden iÅŸlenmiÅŸ veya deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ her türlü dijital görüntü.

                                                            NEDEN GICLÉE BASKI?

Bir Giclée, geleneksel baskıdan (10-12 renge kadar) daha fazla mürekkep kullanır, böylece geleneksel CMYK baskısından çok daha geniÅŸ bir renk aralığı ve renk derinliÄŸi üretir. • Giclée, geniÅŸ bir ton aralığında canlı, doÄŸru renk reprodüksiyonları üretmek için, geniÅŸ bir renk paletini karıştırarak kullanan arÅŸiv kalitesi için üretilmiÅŸ mürekkepleri kullanır. • Baskıda diÄŸer baskı teknonlojilerine oranla tram nokta deÄŸeri farklı olduÄŸu için kalite daha fazladır. • Süreç, etkileyici bir renk üretimi saÄŸlar. Bu, gerçek tuval veya suluboya kağıdın dokusuyla birleÅŸtiÄŸinde, hem renkte hem de dokuda özgün bir sanat eseri gibi görünen baskılar üretir. • Giclée baskılar, sanatçıların iÅŸlerini güzel sanatlar tuvali üzerinde ve asitsiz %100 pamuk, arÅŸiv suluboya kağıdı üzerine -bir sertifikayla sunulan- üretilebilir. Güzel sanatlar ve dijital fotoÄŸrafçılıkta yeni bir mükemmeliyet standardı olarak tanımlanabilir. 1005 6. ULUSLARARASI MATBAA TEKNOLOJÄ°LERÄ° SEMPOZYUMU 6. INTERNATIONAL TECHINOLOGIE SYMPOSIUM FÜR DRUCK 6th INTERNATIONAL PRINTING TECHOLOGIES SYMPOSIUM Ä°STANBUL ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° - CERRAHPAÅžA / 01-03 KASIM / NOVEMBER 2018 • Tuval ve baskılar, güçlü UV koruması ve görüntü solmasına karşı dayanıklılık saÄŸlarken aynı zamanda yüksek nem ortamları için ek koruma saÄŸlamak üzere, müze kalitesinde bir arÅŸiv saÄŸlamak için vernikle kaplanabilir. • Uzun ömürlü, orijinal “arÅŸiv kalitesi” mürekkepleri, 100 yıldan uzun bir süredir görünür solmaya karşı bağımsız olarak test edilmiÅŸtir. Baskılar, depolama koÅŸullarına baÄŸlı olarak 100+ yıl boyunca arÅŸivlenebilir. (Wilhelm Görüntüleme AraÅŸtırma raporu) • Sanatçılar ve fotoÄŸrafçılar iÅŸlerini talep üzerine çoÄŸaltabilirler, böylece tüm sipariÅŸi önceden basma maliyetinden kaçınılmış olunur. • Orijinal tasarımlar korunarak ve imzalı çoÄŸaltımlarını daha düÅŸük fiyatlarla, bir orijinallik garantisi sertifikası ile satılabilir olacaktır.

                        GÄ°CLÉE BASKI YAZICILARI, MÜREKKEPLERI VE YARDIMCI MADDELER

  BaÅŸlangıçta IRIS yazıcılarını kullanan teknoloji, diÄŸer yazıcı markalarında yapılan baskıları da içerecek ÅŸekilde büyük ölçüde geliÅŸmiÅŸtir. Canon ve Epson gibi firmalar tarafından, tuval veya sanat kağıtları gibi güzel sanat eserlerinde solmaya karşı dayanıklı, arÅŸiv kalitesinde mürekkepler kullanarak mümkün olan en doÄŸru baskıları üretmek için bu teknolojiye sahip yazıcılar üretilmiÅŸtir. DiÄŸer baskı türlerinin gerektirdiÄŸi karmaşık ve pahalı kurulum süreci olmadığından, hem sanatçılar hem de fotoÄŸrafçılar için hızla tercih edilen bir yöntem haline gelmiÅŸtir.
GeniÅŸ format yazıcılar, çok ince detaylar basabilir. Siyah - beyaz görüntüler için daha iyi bir gri dengesi ve ton kontrolü saÄŸlayan çeÅŸitli gri - siyahlar dahil olmak üzere sekiz veya daha fazla renk kullanabilir ve renkli görüntüler için çok geniÅŸ bir renk kabiliyetine sahiptir. Çok pürüzsüz güzel sanatlar kağıtlarından dokulu, çok parlak kağıt yüzeylere kadar, orta kağıt ağırlığından ağır kağıtlara ve tuvale kadar çok çeÅŸitli malzemeler üzerine baskı yapabilirler. Giclée, pigment bazlı mürekkepleri yüksek kaliteli arÅŸiv kalitesinde bir kağıtla birleÅŸtiren kaliteli bir dijital baskı iÅŸlemini tanımlamak için kullanılır. Üstün arÅŸiv kalitesi, ışık haslığı ve kararlılığı olan mürekkepler kullanılan bir inkjet baskı tekniÄŸidir. Yapılan baskılar için 4 renk yerine en az 9 renk kullanılır. Ana renkler dışında açık magenta, açık cyan ve 3 farklı siyah mürekkepler ile daha fazla çözünürlük, daha fazla keskinlik ve açık renkli bölgelerde daha kaliteli tonlamalar elde edilebilir. P

Parlak kağıtlar: Bu kağıtlarda parlak bir görünüm saÄŸlayan kaplama baskılar vardır. Bu kaplama, gerçek mürekkep ve ellerle doÄŸrudan temastan gelen yaÄŸlar arasında koruyucu bir tabaka olarak hizmet edebilir. Fakat, aynı parmak izlerini (aynı zamanda toz) göstermesi daha olasıdır. Kağıt üzerindeki bu parlak kaplama özellikle bir çerçevedeki camın ya da parlak ışıkların altında olduÄŸunda, dikkati dağıtan bir parlama yaratır.
Yarı parlak kağıtlar: Yarı parlak kağıtlar parlak ve mat arasında bir orta noktadır, ancak yüksek noktaları daha az ayırt edici özelliktedir. Zengin renkler sergilerler, parmak izlerine karşı direnirler ve parlak kağıtlardan daha az parıltı üretirler, daha az parlaklığa sahiptirler. Mat kağıttan daha dayanıklıdır ancak mat kağıda baskı yapan en derin siyahları üretmezler. Her bir seçeneÄŸin artılarını ve eksilerini iÅŸin özelliklerine gore düÅŸünmek için biraz zaman ayırılmalıdır. Kağıt her ne türde olursa olsun kağıt stoÄŸu veya seçilen türden kağıdın, arÅŸiv kalitesinde olması en önemli unsurdur.
Mat kağıtlar:
Mat kağıtlar, ultra pürüzsüzlükten benzersiz bir ÅŸekilde dokulu olana kadar çeÅŸitli dokularda bulunur. Bu kağıtlar herhangi bir yansıma göstermeyecek ve camın arkasında ve parlak ışıkta iyi çalışacaktır. Parmak izleri ve toz, mat kağıtta parlaktan daha az endiÅŸe vericidir, ancak mat baskılar, kullanımda daha kolay zarar görür. Pamuklu eldiven giymek, mat kağıda baskıya zarar verme olasılığını azaltacaktır.

Kağıda Baskılar: Hahnemühle Photo Paper kağıtlar (HPP) plastik tabanlı standart fotoÄŸraf kağıtlarıdır. Hahnemühle Fine Art kağıtlar ise (HFA) müze sınıfı arÅŸivsel kağıtlardır. Baz materyalleri, pamuk, alfa seluloz veya bamboo liflerinden oluÅŸur.
Kanvas Baskılar: Hahnemühle Fine Art kanvaslar, asitsiz poly-cotton tabanlı müze sınıfı arÅŸivsel kanvaslardır.
 

                                                      KULLANILAN KAÄžITLAR

  Giclée baskılar çoÄŸunlukla Hahnemühle Rag ve Magiclée kağıt ve Torino 17M kanvas üzerine basılmaktadır, Bunun dışında sanatçıların talebine göre Hahnemühle, Somerset, Canson, TECCO, ILFORD, Canon ve Epson gibi deÄŸiÅŸik baskı malzemeleri de kullanılmaktadır. Baskı yüzeyinin ve cinsine göre kağıtları ÅŸu ÅŸekilde gruplandırabiliriz;
 

giclee-german-etching-paper-large-3.jpg
Rolled-Unmounted-Canvas-Print-10020060.jpg
bottom of page